Malaysian Things

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Malaysian Things

All Malaysian Things | Semua Tentang Malaysia


    Kuping kat kepala

    rawlee22
    rawlee22

    Posts : 12
    Join date : 2021-01-04

    Kuping kat kepala Empty Kuping kat kepala

    Post by rawlee22 4/1/2021, 10:42 am

    Minggu ni, aku perasan dah 2 kuping kat bahagian kepala. Aku tau bukan kelemumur sbb warna dia gelap n mmg boleh rasa bende tu drpada kulit kepala.
    Concern pulak. Aku taklah garu sampai kulit aku pecah. Syampu pun aku rub perlahan je.

    Rasanya perlu tak jumpa doktor? Is it normal?!?!?! Arghhh

    avatar
    korean_omma

    Posts : 9
    Join date : 2021-01-04

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by korean_omma 4/1/2021, 6:17 pm

    kuping tu biasa akan ada kalau kulit rambut pernah luka, ia macam parut lepas luka tu kering
    avatar
    korean_omma

    Posts : 9
    Join date : 2021-01-04

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by korean_omma 4/1/2021, 6:19 pm

    kalau kuping tu belum kering penuh, lebih baik jangan guna shampu dulu, takut kan mengejutkan kulit kepala..tak baik
    avatar
    forknike

    Posts : 10
    Join date : 2021-01-04

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by forknike 4/1/2021, 6:22 pm

    dulu saya pun ada masalah ni, sebab pengering rambut yang saya guna terlalu panas sampai dah cederakan kulit rambut
    avatar
    volleyb

    Posts : 18
    Join date : 2020-12-31

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by volleyb 4/1/2021, 8:11 pm

    kalau ada kuping yang sampai berdarah tu mungkin awak garu terlalu kuat so better jangan basuh kepala dulu. and kalau kerap sangat kena pergi buat treatment
    avatar
    edmaiwes

    Posts : 10
    Join date : 2021-01-04

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by edmaiwes 4/1/2021, 8:33 pm

    awak cuba tukar product dulu. and tengok ada perubahan tak. kalau boleh guna yang kurang wangian
    avatar
    forknike

    Posts : 10
    Join date : 2021-01-04

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by forknike 5/1/2021, 6:08 pm

    edmaiwes wrote:awak cuba tukar product dulu. and tengok ada perubahan tak. kalau boleh guna yang kurang wangian

    produk yang sangat wangi selalunya mengandungi bahan kimia yang sangat banyak memberi stimulasi terhadap kulit

    edmaiwes likes this post

    avatar
    forknike

    Posts : 10
    Join date : 2021-01-04

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by forknike 5/1/2021, 6:10 pm

    korean_omma wrote:kalau kuping tu belum kering penuh, lebih baik jangan guna shampu dulu, takut kan mengejutkan kulit kepala..tak baik

    kalau macam ni, cuma boleh basuh rambut dengan air bersih saja, tanpa shampu, rambut boleh cuci dengan bersih?
    avatar
    korean_omma

    Posts : 9
    Join date : 2021-01-04

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by korean_omma 5/1/2021, 6:14 pm

    Untuk shampu yang digunakan, para ahli kecantikan menyarankan untuk memakai shampu yang bebas sulfat. Kena cuci rambut dari bagian bawah hingga ke atas
    avatar
    edmaiwes

    Posts : 10
    Join date : 2021-01-04

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by edmaiwes 5/1/2021, 8:11 pm

    forknike wrote:

    produk yang sangat wangi selalunya mengandungi bahan kimia yang sangat banyak memberi stimulasi terhadap kulit

    haah tu yang nanti rambut jadi senang gugur kalau kulit kepala tak mampu tahan sangat bahan kimia
    avatar
    volleyb

    Posts : 18
    Join date : 2020-12-31

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by volleyb 5/1/2021, 8:14 pm

    Dulu benda ni selalu jadi jugak dekat saya. So saya ambik keputusan untuk start guna hair tonic and kurangkan sikit guna hairdryer dulu
    avatar
    korean_omma

    Posts : 9
    Join date : 2021-01-04

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by korean_omma 6/1/2021, 6:14 pm

    volleyb wrote:Dulu benda ni selalu jadi jugak dekat saya. So saya ambik keputusan untuk start guna hair tonic and kurangkan sikit guna hairdryer dulu

    hair tonic yang mana biasa kamu guna, lagi hair dryer tu kamu macam mana pilih?
    avatar
    korean_omma

    Posts : 9
    Join date : 2021-01-04

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by korean_omma 6/1/2021, 6:15 pm

    forknike wrote:

    kalau macam ni, cuma boleh basuh rambut dengan air bersih saja, tanpa shampu, rambut boleh cuci dengan bersih?

    buat masa sekarang cuma boleh macam ni, hari hari cuci dengan lembut, tak boleh kasar sangat...
    avatar
    forknike

    Posts : 10
    Join date : 2021-01-04

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by forknike 6/1/2021, 6:18 pm

    kadang kala, peralatan yang kita guna pun ada efek kepada kulit rambut.
    Macam kalau pengering rambut yang senang panas, memang secara tidak langsung mencederakan kulit kepala
    avatar
    volleyb

    Posts : 18
    Join date : 2020-12-31

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by volleyb 6/1/2021, 6:46 pm

    korean_omma wrote:

    hair tonic yang mana biasa kamu guna, lagi hair dryer tu kamu macam mana pilih?

    saya guna hair tonic audace. memang berkesan guna even rambut dah lebat tetap teruskan guna jugak. abd hairdryer saya beli kat diy je nak beli berjenama ni taktau lagi nak pilih yang mana. awak ada suggestion?
    avatar
    edmaiwes

    Posts : 10
    Join date : 2021-01-04

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by edmaiwes 6/1/2021, 6:48 pm

    forknike wrote:kadang kala, peralatan yang kita guna pun ada efek kepada kulit rambut.
    Macam kalau pengering rambut yang senang panas, memang secara tidak langsung mencederakan kulit kepala

    betul tu. susah nak cari hairdryer yang betul betul berkesan elok dekat rambut. kadang2 tu mesti terlalu panas atau tak berapa berfungsi
    avatar
    forknike

    Posts : 10
    Join date : 2021-01-04

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by forknike 7/1/2021, 12:16 pm

    edmaiwes wrote:

    betul tu. susah nak cari hairdryer yang betul betul berkesan elok dekat rambut. kadang2 tu mesti terlalu panas atau tak berapa berfungsi

    rasanya kena cari yang berkualiti kalau benar -benar kulit rambut sangat sensitif. kalau nak yang murah je, memang tak berbaloi kalau akhirnya kena berbelanja besar untuk jumpa doktor dalam menyelesaikan masaah rambut

    avatar
    forknike

    Posts : 10
    Join date : 2021-01-04

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by forknike 7/1/2021, 12:18 pm

    macam saya, saya guna pengering rambut yang ada guna nanoe teknologi untuk jaga dan protect rambut saya. Bagi kulit yg betul - betul sensitif mmg sesuai.


    Last edited by forknike on 13/1/2021, 6:20 pm; edited 2 times in total
    avatar
    korean_omma

    Posts : 9
    Join date : 2021-01-04

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by korean_omma 7/1/2021, 12:24 pm

    volleyb wrote:

    saya guna hair tonic audace. memang berkesan guna even rambut dah lebat tetap teruskan guna jugak. abd hairdryer saya beli kat diy je nak beli berjenama ni taktau lagi nak pilih yang mana. awak ada suggestion?

    tonic dan hair dryer saya pun sedang survey sebab saya sekaligus mau beli satu set barang penjagaan rambut dan mula guna
    avatar
    edmaiwes

    Posts : 10
    Join date : 2021-01-04

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by edmaiwes 7/1/2021, 7:50 pm

    forknike wrote:

    rasanya kena cari yang berkualiti kalau benar -benar kulit rambut sangat sensitif. kalau nak yang murah je, memang tak berbaloi kalau akhirnya kena berbelanja besar untuk jumpa doktor dalam menyelesaikan masaah rambut


    tapi brand apa ya yang berfungsi dengan baik sekarang? saya pun tengah mencari jugak sebenarnya. sebab untuk time2 sekarang ni kalau boleh malas nak keluar buat treatment bagai
    avatar
    volleyb

    Posts : 18
    Join date : 2020-12-31

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by volleyb 7/1/2021, 7:55 pm

    korean_omma wrote:

    tonic dan hair dryer saya pun sedang survey sebab saya sekaligus mau beli satu set barang penjagaan rambut dan mula guna

    tapi saya ada perasan orang suggest dari jenama phillips dan panasonic cuma saya taktau yang model mana satu. saya pun nak try juga


    Last edited by volleyb on 13/1/2021, 6:24 pm; edited 1 time in total
    avatar
    korean_omma

    Posts : 9
    Join date : 2021-01-04

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by korean_omma 8/1/2021, 6:09 pm

    volleyb wrote:

    tapi saya ada perasan orang suggest dari jenama panasonic cuma saya taktau yang model mana satu. saya pun nak try juga

    sekarang panasonic ni macam ada promo, macam beli model tertentu produknya akan dapat mug percuma, kat iklan ada
    avatar
    forknike

    Posts : 10
    Join date : 2021-01-04

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by forknike 8/1/2021, 6:12 pm

    edmaiwes wrote:

    tapi brand apa ya yang berfungsi dengan baik sekarang? saya pun tengah mencari jugak sebenarnya. sebab untuk time2 sekarang ni kalau boleh malas nak keluar buat treatment bagai

    saya pun ada guna pelbagai peralatan rambut seperti pengering rambut dan hair styler, tapi sy memang pilih betul betul, tgk descriptionnya
    avatar
    forknike

    Posts : 10
    Join date : 2021-01-04

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by forknike 8/1/2021, 6:13 pm

    volleyb wrote:

    tapi saya ada perasan orang suggest dari jenama panasonic cuma saya taktau yang model mana satu. saya pun nak try juga

    kalau nak boleh cuba model na95, ia mengandungi nanoe yang boleh melindungi rambut kita, jadi rambut kita taklah kena cedera
    avatar
    volleyb

    Posts : 18
    Join date : 2020-12-31

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by volleyb 8/1/2021, 8:47 pm

    forknike wrote:

    kalau nak boleh cuba model na95, ia mengandungi nanoe yang boleh melindungi rambut kita, jadi rambut kita taklah kena cedera

    saya pun ada tengok orang suggest brand tu and macam best jugak kalau try sebab boleh rawat rambut kan
    avatar
    edmaiwes

    Posts : 10
    Join date : 2021-01-04

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by edmaiwes 8/1/2021, 8:55 pm

    forknike wrote:

    saya pun ada guna pelbagai peralatan rambut seperti pengering rambut dan hair styler, tapi sy memang pilih betul betul, tgk descriptionnya

    ye macam tu betul. and lagi lagi jenama panasonic ye macam hangat je barang diorang sekarang kan
    avatar
    forknike

    Posts : 10
    Join date : 2021-01-04

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by forknike 13/1/2021, 5:58 pm

    volleyb wrote:
    saya pun ada tengok orang suggest brand tu and macam best jugak kalau try sebab boleh rawat rambut kan
    Dia protect rambut la time buat hairdrying. Ni dia hairdryer nye.
    Kuping kat kepala Photo_11
    avatar
    forknike

    Posts : 10
    Join date : 2021-01-04

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by forknike 13/1/2021, 6:00 pm

    edmaiwes wrote:
    ye macam tu betul. and lagi lagi jenama panasonic ye macam hangat je barang diorang sekarang kan
    So far mmg barang panasonic jadi pilihan ramai sebab tahan lama.
    Saya pakai rice cooker pun sampai 10 tahun.

    Sponsored content

    Kuping kat kepala Empty Re: Kuping kat kepala

    Post by Sponsored content


      Current date/time is 22/6/2021, 6:53 pm