Malaysian Things

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Malaysian Things

All Malaysian Things | Semua Tentang Malaysia


    Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah?

    untyfester
    untyfester

    Posts : 9
    Join date : 2021-03-11

    Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah? Empty Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah?

    Post by untyfester 11/3/2021, 1:23 pm

    Saya tengah cari idea untuk buat bisnes atau kerja yang boleh saya buat dari rumah, harap ade yang dapat membantu dan thread ni boleh membantu surirumah yang lain. Ade beberapa idea saya:

    1. Jahit baju.
    2. Buat kuih/ catering.
    3. Dropship.
    sookee
    sookee

    Posts : 5
    Join date : 2021-01-05

    Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah? Empty Re: Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah?

    Post by sookee 11/3/2021, 1:25 pm

    bab bab bakery memang teringin. kalaulah pandai buat roti ke kek ke lepas tu jual akt opis.
    kan bleh tambah pendapatan.
    kalau bab jahit-2 tuu.hmmm xpandaii.
    avatar
    plsshtup

    Posts : 14
    Join date : 2021-01-06

    Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah? Empty Re: Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah?

    Post by plsshtup 11/3/2021, 1:26 pm

    tution class, penulis, translator,kraftangan
    keposhe
    keposhe

    Posts : 9
    Join date : 2020-12-31

    Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah? Empty Re: Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah?

    Post by keposhe 11/3/2021, 1:31 pm

    ada lagi bisnes di rumah aku tambah sket selain senarai perniagaan di atas
    pengasuh bayi dan kanak-kanak, event (tak kiralaa event kecil seperti birthday party ke), penulis novel ker penulis skrip ker
    itu jer yg terlintas dalam fikiran aku, ada sapa sapa nak tambah tak
    avatar
    korean_omma

    Posts : 9
    Join date : 2021-01-04

    Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah? Empty Re: Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah?

    Post by korean_omma 11/3/2021, 1:33 pm

    based on real life experience, kawan aku resigned dan jadi certified translator. tapi ni kena dapatkan kelulusan dengan Institut Terjemahan Negara dulu. Caj course mahal, tapi nasib kawan aku amik masa dia masih kerja dgn company. lepas resigned, dia buat kerja translator. mula daripada bawah, translate iklan. lama2 skrang, dah translate buku/ laporan.

    best oo kerja translator. dah la dibayar ikut perkataan. cam kawan aku dibayar 20 sen satu perkataan. kalau report tebal, free2 aje dia dapat m30k-40k . sama cam gaji kita setahun utk kerja sebulan dia. cuma kerja ni mmg jenis kejar masa dan kena ikut dateline.
    avatar
    jessbala

    Posts : 11
    Join date : 2021-02-10

    Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah? Empty Re: Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah?

    Post by jessbala 11/3/2021, 1:36 pm

    Nak cuba jugak tapi tak tau ada masa ke tak. Kerja office pun bawak balik. Laughing
    untyfester
    untyfester

    Posts : 9
    Join date : 2021-03-11

    Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah? Empty Re: Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah?

    Post by untyfester 11/3/2021, 1:39 pm

    korean_omma wrote:based on real life experience, kawan aku resigned dan jadi certified translator. tapi ni kena dapatkan kelulusan dengan Institut Terjemahan Negara dulu. Caj course mahal, tapi nasib kawan aku amik masa dia masih kerja dgn company. lepas resigned, dia buat kerja translator. mula daripada bawah, translate iklan. lama2 skrang, dah translate buku/ laporan.

    best oo kerja translator. dah la dibayar ikut perkataan. cam kawan aku dibayar 20 sen satu perkataan. kalau report tebal, free2 aje dia dapat m30k-40k . sama cam gaji kita setahun utk kerja sebulan dia. cuma kerja ni mmg jenis kejar masa dan kena ikut dateline.
    Wow, ni kena pergi kursus pulak la kan? Kite buat yang basic - basic skill je mampu. Hihihi, nak cari masa pulak pergi kursus berbulan - bulan kan.
    untyfester
    untyfester

    Posts : 9
    Join date : 2021-03-11

    Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah? Empty Re: Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah?

    Post by untyfester 11/3/2021, 1:40 pm

    jessbala wrote:Nak cuba jugak tapi tak tau ada masa ke tak. Kerja office pun bawak balik. Laughing
    Setuju, saya pun bagi cari idea je, nak buat pun tak pasti tapi ade matlamat jugak. Bila dah buat tak tau jadi ke tak. Tu yang takut, tak jadi kang tinggal terus sebab ade kawan - kawan yang cerita macam ni.
    mojo10
    mojo10

    Posts : 13
    Join date : 2021-03-11

    Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah? Empty Re: Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah?

    Post by mojo10 11/3/2021, 1:43 pm

    Memang galakkan kalau ade modal try je ape - ape yang korang boleh buat pastu jual dekat kawan - kawan, lepas tu baru upgrade bukak brand sendiri.
    mojo10
    mojo10

    Posts : 13
    Join date : 2021-03-11

    Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah? Empty Re: Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah?

    Post by mojo10 11/3/2021, 1:47 pm

    untyfester wrote:
    Setuju, saya pun bagi cari idea je, nak buat pun tak pasti tapi ade matlamat jugak. Bila dah buat tak tau jadi ke tak. Tu yang takut, tak jadi kang tinggal terus sebab ade kawan - kawan yang cerita macam ni.
    Tak payah takut sebab kita start pun pakai modal kecik - kecik je, tak jadi try lagi sekali. Macam saya dulu... saya jual perfume dekat kawan ofis dekat sedara mara. Okay jugak lah,boleh cover sikit. Lepas tu tak tau macam mana nak grow, saya nak buat brand sendiri time tu. Buat perfume sendiri. Sekarang okay dah jalan dah, nasib ade pergi kelas yang ajar benda - benda ni.
    kinkuih
    kinkuih

    Posts : 9
    Join date : 2020-12-30

    Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah? Empty Re: Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah?

    Post by kinkuih 11/3/2021, 1:48 pm

    Tapi sekarang semua online. Ramai sangat yang jual. Tak tau kite punye laku ke tak. Huhuhu
    avatar
    jessbala

    Posts : 11
    Join date : 2021-02-10

    Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah? Empty Re: Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah?

    Post by jessbala 11/3/2021, 1:51 pm

    mojo10 wrote:
    Tak payah takut sebab kita start pun pakai modal kecik - kecik je, tak jadi try lagi sekali. Macam saya dulu... saya jual perfume dekat kawan ofis dekat sedara mara. Okay jugak lah,boleh cover sikit. Lepas tu tak tau macam mana nak grow, saya nak buat brand sendiri time tu. Buat perfume sendiri. Sekarang okay dah jalan dah, nasib ade pergi kelas yang ajar benda - benda ni.
    Kene pergi kelas ke? Selalu tengok orang start jual - jual ni macam tak de pengalaman pun.
    mojo10
    mojo10

    Posts : 13
    Join date : 2021-03-11

    Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah? Empty Re: Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah?

    Post by mojo10 11/3/2021, 1:58 pm

    kinkuih wrote:Tapi sekarang semua online. Ramai sangat yang jual. Tak tau kite punye laku ke tak. Huhuhu
    Memang saya pun tak tau dulu buat online tapi takde yang order so saya stuck jugak kat situ. Lepas pegi masterclass dengan ni baru tau lah macam mana rupanya nak buat. Dia ajar successful online presence, right targeting & messages. Ni benda benda yang saya tak tau sebelum ni.
    mojo10
    mojo10

    Posts : 13
    Join date : 2021-03-11

    Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah? Empty Re: Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah?

    Post by mojo10 11/3/2021, 2:02 pm

    jessbala wrote:
    Kene pergi kelas ke? Selalu tengok orang start jual - jual ni macam tak de pengalaman pun.
    Just better pergi sebab baru kita tau selok - belok perniagaan. Yang ajar tu pun mmg berpengalaman dalam bidang marketing & branding ni. Pemegang rekod longest running business blog. Ni masterclass yang saya pergi tu roar-point.com/marketing-branding-masterclass/

    Sponsored content

    Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah? Empty Re: Bisnes apa yang boleh dilakukan wanita dari rumah?

    Post by Sponsored content


      Current date/time is 22/6/2021, 7:28 pm